Sayfalar

Cumhuriyet'ten haberler!..



Şişli halkı okulları için mücadeleye devam ediyor.

15 Ekim 2017 Pazar, 21:53

Şişli Kent Konseyi üyeleri ve Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğrenci velileri Taşyapı tarafından inşaat çalışmaları başlatılan proje kapsamında okullarının yıkılma planını protesto etti. Şişli’deki Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin önünde dün bir araya gelen yurttaşlar ellerinde “Bir okulu yıkmak bir ilçeyi yıkmaktır” yazılı dövizler taşıdı.

‘6 bin öğrenci var’

Kalabalık adına basın açıklaması yapan Şişli Kent Konseyi Başkanı Ali Yavuz Meriç “Sultan Beyazıt döneminden beri okul olarak ayakta kalan Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin Bulgar Ortodoks Kilisesi Vakfı ve Taşyapı şirketinin üzerinde olması, vakfın kat karşılığı Taşyapı’ya verilerek inşaat sözleşmesinin imzalanması acıdır. Şehir plancıları tarafından da dava edilen Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisinin gelgitleri devam ederken, nihai karar verilmemişken bu neyin acelesidir. 60 dönümlük arazinin planlaması yapılırken 17 dönümlük kısmına 6 bin öğrencinin sığdırılması, geri kalan 43 dönüme AVM, rezidans yapılmasıyla ilgili imar değişikliği onaylanmıştır” dedi.

“6 bine yakın öğrencisiyle, Türkiye’nin köklü ve modern teknik meslek lisesinin yıkılmasına göz yummak onurumuza dokunmaktadır” diyen Meriç “Bölgenin en geniş yeşil alanına sahip okulumuzun yerine yapılacak binalar neyin fiziksel iyileştirmesi olacaktır. Öğrencilerin 15-20 yaş aralığında olması, ortaokullara dağılması, çocuk-genç psikolojisi olarak nasıl düşünülemez? 6 bin genç ve aileleriyle hesaplarsak 20 bin nüfusu beton binalar için nasıl çaresiz bırakır” ifadelerini kullandı.




Koruda yeraltı suyu aramak için sondaj projesine izin verilmesini protesto eden çevreciler, sondajın rant için bir kılıf olduğunu söyledi.

15 Ekim 2017 Pazar, 21:51

Validebağ Gönüllüleri, Üsküdar Validebağ Korusu hakkında jeotermal kaynak ve mineralli su aramak için verilen sondaj iznini dün protesto etti. Yurttaşlar İstanbul Valiliği’nden sondaj iznini iptal etmesini beklediklerini belirterek “Validebağ korudur, koru kalacak” dedi.

‘Deldirmeyiz’

Üsküdar’daki 354 bin metrekarelik Validebağ Korusu’nda jeotermal kaynak projesi için arama ruhsatı verilmesinin ardından Validebağ gönüllüleri ve bölge sakinleri Validebağ Korusu’nda bir araya geldi. Yurttaşlar “1. Derece Doğal Sit Alanıdır, Validebağ Korusu ticarethane değildir” yazılı pankartı açtı ve “Validebağ korudur, koru kalacak” sloganını attı.

Grup adına basın açıklaması yapan avukat Mustafa Akman, İstanbul Valiliği’nin 19 alanda jeotermal kaynak ve mineralli su aramak için sondaj projesine izin vermesine tepki göstererek “Şirket bir açıklama yaparak ÇED başvurusundaki sondaj yapılacak ruhsat alanı içinde Validebağ Korusu’nun da bulunduğunu, ancak koru içinde sondaj çalışması yapılmayacağını belirtti. Biz bu açıklamaya ihtiyatla yaklaşıyoruz. Öncelikle Valiliğin sondaj iznini iptal ettiğini açıklamasını istiyoruz. Çünkü koruda sondaj yapılması demek korunun delik deşik edilmesi, bitki örtüsünün tahrip edilmesi demektir. Korudaki canlıların yaşam alanlarının yok edilmesi demektir. Validebağ Korusu’nu rahat bırakın” dedi.




Bölge sakinleri kültür sanat amaçlı kullanılmasını istiyordu ama Validebağ Korusu’ndaki atölye binası restoran olarak kullanılacak.


17 Ekim 2017 Salı, 06:08

Validebağ Korusu içinde eskiden hastane atölyesi olarak kullanılan binaların restoran olacağı ortaya çıktı. Koruma kuruluna giden projede, atölye, restoran olarak görünüyor. Validebağ Gönüllüleri ise bir dönem verem hastalarının dinlenme bölümü olarak kullanılan atölye binalarının kültür sanat merkezi olması için başvuruda bulunmuştu.

‘Kebapçı değil, eğitim’

Validebağ Gönüllüleri’nin yaptığı açıklamada, binanın Maliye Bakanlığı tarafından 2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edildiği belirtilerek, “Binalar 2016 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından restore edileceği gerekçesiyle yıkıldı ve aslına uygun olmayan yeni bir yapı yapıldı. Validebağ Gönüllüleri olarak bu binanın mezbelelik görüntüden kurtulmasına olumlu bakmakla birlikte ticari amaçla kullanılmasını onaylamıyoruz. Binaların kültür, sanat ve eğitim amacıyla kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Milli Eğitim’in asli görevi kebapçı işletmek değil, eğitimdir. Ayrıca hazırlanan mutfağa kömür ateşi yakılacak şekilde ocakbaşı düzeneği kurulmuştur. Koru içinde ateş yakılması sit alanını riske atmaktır” denildi.

Koşuyolu’nda doğan bölge sakini Feral Tercan da “Burası 1950’li yıllarda verem hastanesinde yatan hastaların dinlenme ve oksijen alma yeriydi. Validebağ Korusu dışarıdan hiçbir şey satın alamıyordu. Hatta koru kendi içinde bütün sebze ve meyvelerini de yetiştiriyordu. Daha sonraları bu binalar da mezbelelik oldu. Bu binaların çatısı 2. derece tescilli. Biz buranın kamuya açık bir merkez olmasını istedik. ‘İnsanlar burada şarkı söylesin, dikiş diksin’ dedik. 3 hafta önce de Üsküdar Belediyesi Başkanı Hilmi Türkmen’le konuştuk. ‘Oraya restoran yapamazlar, zabıta yollayacağım’ dedi ama hiçbir gelişme olmadı. Üstelik 3 haftadır da kendisine ulaşamıyoruz” ifadelerini kullandı.

MASA SANDALYE

Koru içindeki atölyeler uzun zamandır boş duruyordu, geçen yıl restore edildi. Bölge sakinleri, birçok kez binaların bölgeye hizmet veren, kamuya açık kültür sanat merkezi olmasını talep etti. Atölye binasının restoran olacağı İstanbul 6 No’lu Koruma Kurulu’na giden projeyle ortaya çıktı. Kapısı kilitli atölye binalarının içinde masa, sandalyeler yer alıyor. Çatıdaki baca ise dikkat çekiyor.